AZ, een bolwerkje van rede en fatsoen, had beter moeten weten

Algemeen Dagblad
zondag 17 mei 2020

Columnist Sjoerd Mossou heeft geen goed woord over voor de handelwijze van AZ, dat via de UEFA probeerde het CL-ticket van Ajax af te pakken. ‘Een sportief schitterend seizoen zo bevlekken, in plaats van groots je verlies te nemen. Eeuwig zonde.’ 

De jurist die deze dappere poging waagde namens de Alkmaarders heet Karim Aachboun, een zogezegd kleurrijk type, al is het maar omdat hij zichzelf een weergaloos mooie bijnaam gaf: ‘De Rocky Balboa van de Zuidas’ (zo’n bijnaam zouden we allemaal wel willen natuurlijk, maar u bent te laat, er is helaas maar één Rocky Balboa van de Zuidas).

Volgens Aachboun heeft AZ alle recht op de Champions League, omdat in een gestrande competitie niet het doelsaldo zou moeten tellen, maar het onderlinge resultaat tegen Ajax. Dat is zogezegd een ‘objectievere’ maatstaf, want niet elke club heeft hetzelfde programma afgewerkt. Op eigen houtje stuurde AZ daarom een juridische brief naar de UEFA.

Dat is om meerdere redenen gek. Twee maanden geleden behoorde AZ nota bene tot de eerste clubs die de competitie acuut wilden stopzetten, kort na Ajax en PSV. Dat mag, maar accepteer dan ook manmoedig de gevolgen. Ga dan niet lopen piepen als de oplossing je niet bevalt.

Het gezonde verstand verdrinkt in een zee van regelgeneu­zel, wetboekpro­za en rechter­lijk jargon.

Nog gekker is de timing van AZ, weken inmiddels nadat de KNVB zijn veelbesproken ‘eindstand’ bepaal­de. De gesprekken over een reddingsplan voor het Nederlandse voetbal zijn sindsdien eindelijk in gang gezet, nota bene met AZ als één van de roergangers aan tafel. De rijen in voetballand leken zich eindelijk wat meer te sluiten, een solidariteitsplan kreeg zowaar vorm.

Maar ondertussen probeerden de Alkmaarders nog even hun eigen wedstrijdje te spelen, achter de rug van vooral de KNVB en Ajax om, met een procedure zo volstrekt kansloos en zinloos, dat het hooguit kon dienen om er zakelijk wat voordeel uit te slepen.

Je ziet dat vaker bij voetbalclubs zodra er juristen aan boord stappen: het gezonde verstand verdrinkt in een zee van regelgeneuzel, wetboekproza, rechterlijk jargon en kleine lettertjes.

Sport is zelden een geschikt domein voor advocaten. In sport telt ook waardigheid, sportiviteit, ­moraal. Dat is geen puur romantische of naïeve gedach­te, het is inherent aan een spel dat je speelt binnen zijn eigen regels, in de kern met open vizier, midden in het hart van het publieke domein.

Dat er vele miljoenen op het spel staan? Nogal wiedes.

Of AZ inhoudelijk een punt heeft, doet er weinig toe. Dat er vele miljoenen op het spel staan? Nogal wiedes, je zou er misschien wel twee nieuwe stadiondaken van kunnen kopen, en van het wisselgeld een leuk linksbackje.

Maar juist AZ, een bolwerkje van rede en fatsoen toch, had beter moeten weten, groter moeten wezen. De Alkmaarse club had zich moeten realiseren dat de reputatie van de sport, die van een individuele voetbalclub, meer waard is dan een zak met geld. Een sportief schitterend seizoen zo bevlekken, in plaats van groots je verlies te nemen.

Eeuwig zonde.