Passagier Mustafa, die tramschutter Tanis recht in zijn ogen keek, stapt opnieuw naar de rechter

Algemeen Dagblad
woensdag 18 november 2020

De tramaanslag in Utrecht krijgt een juridisch staartje. Een inzittende van de tram waarin Gökmen Tanis het vuur opende is opnieuw naar de rechter gestapt, omdat hij inzage wil in alle camerabeelden uit de tram.

De zaak dient donderdag voor het gerechtshof in Den Haag. Bij de tramaanslag in Utrecht, vorig jaar maart, kwamen vier mensen om. De dader, Gökmen Tanis, stapte de tram in en schoot op willekeurige mensen. Daarbij, stelt passagier Mustafa Ercan uit Utrecht, heeft Tanis ook zijn wapen op hem gericht en twee keer de trekker overgehaald. Omdat het wapen van de schutter haperde, is Ercan niet geraakt.

Volgens Justitie was op de camerabeelden uit de tram echter niet te zien dat Tanis de trekker overhaalde toen hij op Ercan richtte. Ercan eiste in een kort geding inzage te krijgen in alle beelden die de bewakingscamera’s in de tram maakten vanaf het moment dat Ercan instapte. Het Openbaar Ministerie weigerde dat, omdat Ercan alle beelden waarop hij te zien zou zijn, al had bekeken. De rechter stelde het OM in het gelijk.

Fouten

Ercan is nu tegen die uitspraak in beroep gegaan. Volgens zijn raadsman Karim Aachboun heeft het OM ‘meerdere, objectief aantoonbare fouten’ gemaakt. ,,Tijdens het kort geding heeft het OM gesteld dat mijn cliënt alleen op drie camera’s te zien zou zijn. Inmiddels heeft het OM laten weten dat het twee camera’s is vergeten en inmiddels is ook gebleken dat de recherche hierover een onjuist proces-verbaal heeft opgesteld.”

Volgens Aachboun heeft Mustafa Ercan ‘geen vertrouwen meer’ in het OM. ,,Het slachtoffer wenst, in het kader van zijn verwerking, zijn eigen ervaringen te controleren. Slachtoffer wenst uitsluitend inzage indien de gezichten van andere slachtoffers onherkenbaar worden gemaakt in het kader van hun privacy en uit respect voor de nabestaanden. De rechter in de strafzaak heeft in zijn vonnis vastgesteld dat het niet om geld gaat, maar om de waarheid. Dat deze zaak helaas nog geen gesloten dossier is, komt dus door de aantoonbare fouten van het OM.”